kedd, december 31, 2019
Thomas Keller legendás citromos pitéje
Thomas Keller legendás citromos pitéje
Hozzávalók a tésztához:
2 csésze fenyőmag
4 evőkanál cukor
4 csésze finomliszt, plusz egy kevés a forma kilisztezéséhez
1 csésze szobahőmérsékletű vaj
1 tojás
Hozzávalók a krémhez:
2 tojás (hidegen)
2 tojás sárgája (hidegen)
1 vaníliarúd
6 evőkanál vaj, 6 részre osztva
¾ csésze cukor
½ csésze citromlé
Mézes mascarponekrém:
½ csésze tejszín
3 evőkanál mascarpone
1 evőkanál méz
A cukorral összekeverjük és közepesen finomra daráljuk a fenyőmagot, majd hozzáadjuk a lisztet.
Hozzátesszük a vajat, a vaníliát és egy tojást, és eldolgozzuk gyorsan. 3 részre osztjuk aztán a tésztát. Lefóliázzuk és a hűtőben pihentetjük, legalább egy órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát. (Mivel egy tojással dolgozunk, kevesebb tésztát nehezen tudnánk készíteni. A felesleget tegyük a fagyasztóba.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki vékony rétegben egy kivehető aljú piteformát, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a sütő felmelegszik.
A pihentetés után egy adag tésztát nyújtsunk 2-3 mm vastagságúra és simítsuk bele a kihűtött formába.
Süssük 10-15 percig, majd forgassuk meg a formát és süssük újabb 10-15 percet. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Tegyünk egy lábasba egy kevés vizet, kb. 4-5 cm magasan és kezdjük el melegíteni. Egy másik, kisebb edényben keverjük össze a maradék tojásokat és a cukrot. Tartson ez kb. egy percig.
A kisebb edényt tegyük a vizzel töltött tetejére, a tojásos-cukros elegyet folyamatosan keverjük (kb. 2 percig). Adjuk hozzá a citromlevet három részletben. Dolgozzuk ki, míg besűrűsödik és kihalványul (8-10 perc). Oltsuk el a lángot és hagyjuk az edényeket és tartalmukat hűlni. Majd keverjük bele a hideg vajat, kis adagokban.
Öntsük a krémet melegen a tésztára, majd előmelegített sütőben grillezzük. Hagyjuk nyitva az ajtaját és barnítsuk meg a süti tetejét. Pár perc alatt kész. Eztán legalább egy órán át hűvös helyen dermesszük.
A tejszínt verjük fel, keverjük bele a mascarponét és a mézet, addig elegyítve, míg sűrű krémet kapunk. Jól behűtve tárljuk, tálaláskor kínáljuk a citromos pite mellé.
Hozzávalók a tésztához:
2 csésze fenyőmag
4 evőkanál cukor
4 csésze finomliszt, plusz egy kevés a forma kilisztezéséhez
1 csésze szobahőmérsékletű vaj
1 tojás
Hozzávalók a krémhez:
2 tojás (hidegen)
2 tojás sárgája (hidegen)
1 vaníliarúd
6 evőkanál vaj, 6 részre osztva
¾ csésze cukor
½ csésze citromlé
Mézes mascarponekrém:
½ csésze tejszín
3 evőkanál mascarpone
1 evőkanál méz
A cukorral összekeverjük és közepesen finomra daráljuk a fenyőmagot, majd hozzáadjuk a lisztet.
Hozzátesszük a vajat, a vaníliát és egy tojást, és eldolgozzuk gyorsan. 3 részre osztjuk aztán a tésztát. Lefóliázzuk és a hűtőben pihentetjük, legalább egy órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát. (Mivel egy tojással dolgozunk, kevesebb tésztát nehezen tudnánk készíteni. A felesleget tegyük a fagyasztóba.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki vékony rétegben egy kivehető aljú piteformát, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a sütő felmelegszik.
A pihentetés után egy adag tésztát nyújtsunk 2-3 mm vastagságúra és simítsuk bele a kihűtött formába.
Süssük 10-15 percig, majd forgassuk meg a formát és süssük újabb 10-15 percet. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Tegyünk egy lábasba egy kevés vizet, kb. 4-5 cm magasan és kezdjük el melegíteni. Egy másik, kisebb edényben keverjük össze a maradék tojásokat és a cukrot. Tartson ez kb. egy percig.
A kisebb edényt tegyük a vizzel töltött tetejére, a tojásos-cukros elegyet folyamatosan keverjük (kb. 2 percig). Adjuk hozzá a citromlevet három részletben. Dolgozzuk ki, míg besűrűsödik és kihalványul (8-10 perc). Oltsuk el a lángot és hagyjuk az edényeket és tartalmukat hűlni. Majd keverjük bele a hideg vajat, kis adagokban.
Öntsük a krémet melegen a tésztára, majd előmelegített sütőben grillezzük. Hagyjuk nyitva az ajtaját és barnítsuk meg a süti tetejét. Pár perc alatt kész. Eztán legalább egy órán át hűvös helyen dermesszük.
A tejszínt verjük fel, keverjük bele a mascarponét és a mézet, addig elegyítve, míg sűrű krémet kapunk. Jól behűtve tárljuk, tálaláskor kínáljuk a citromos pite mellé.